



Bakamo
Wiórki kokosowe większości osób kojarzą się z dodatkiem do wyrobów cukierniczych. Są jednak znacznie cenniejszym produktem ze względu na prozdrowotne działanie samego kokosa, z którego są wytwarzane. Z kolei z racji dużej zawartości błonnika stanowią składnik diet np. niskowęglowodanowych.
Wiórki kokosowe są otrzymywane z miąższu orzecha kokosowego, który najpierw zostaje poddany procesowi suszenia, a następnie ścierania. Zawarty w nich błonnik jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
Wiórki kokosowe, czyli miąższ z kokosa (biała i mięsista masa, która znajduje się bezpośrednio pod twardą skorupą owocu), zawierają poza błonnikiem również potas, magnez, fosfor i kwas foliowy, a przede wszystkim cenne nasycone kwasy tłuszczowe. Są one metabolizowane w zupełnie inny sposób niż te pochodzenia zwierzęcego. Ponieważ ich cząsteczki są znacznie mniejsze, sam proces przebiega zdecydowanie szybciej i nie wymaga obecności enzymów, jakimi są lipaza i żółć. Ich zaletą jest przede wszystkim to, że nie odkładają się jako komórki tłuszczowe, ale są szybko wykorzystywanym źródłem energii dla organizmu.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 659 kcal Tłuszcz: 64,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 57,2 g Węglowodany: 23,70 g w tym cukry: 7,40 g Białko: 6,9 g Sól: 0,5 g
Wiórki kokosowe mogą też stanowić uzupełnienie jadłospisu, w którym są znaczne niedobory błonnika. Są cennym składnikiem diet niskowęglowodanowych, w których znacznemu obniżeniu ulega spożycie produktów roślinnych. Stąd też traktowane są jako uzupełnienie jadłospisu sportowców, którzy dodają je do koktajli białkowych, musli z płatkami owsianymi, ale także do serów i wielu innych produktów, również dań mięsnych.
Ponieważ kwasy tłuszczowe, które są zawarte w kokosie, nie są odkładane przez organizm w formie komórek tłuszczowych, wiórki kokosowe stały się popularnym składnikiem diety. Zarówno sam kokos, jak i jego starty i suszony miąższ to produkty dość kaloryczne. 100 g białej masy składa się z około 63 g tłuszczów, 5,9 g węglowodanów oraz 5,6 g białka. Ta sama ilość wiórek kokosowych dostarcza do organizmu aż 606 kcal (dla porównania świeży kokos zawiera 354 kcal). Osoby, które dbają o wagę lub walczą ze zbędnymi kilogramami, powinny spożywać je w umiarkowanych ilościach, ale nie jest wskazane całkowite wykluczenie ich z jadłospisu. Zawarty w nich błonnik daje bowiem uczucie sytości, przez co pomaga na zachowanie odpowiednich przerw między posiłkami, bez konieczności podjadania. Dodatkowo powoduje, że posiłki spożywane są w mniejszych ilościach.
Brak recenzji dla tego produktu.