0

/Wiórki kokosowe naturalne 200g Bakamo..

3,99 zł
Brutto
Wiórki kokosowe mogą też stanowić uzupełnienie jadłospisu, w którym są znaczne niedobory błonnika. Są cennym składnikiem diet niskowęglowodanowych, w których znacznemu obniżeniu ulega spożycie produktów roślinnych. Stąd też traktowane są jako uzupełnienie jadłospisu sportowców, którzy dodają je do koktajli białkowych, musli z płatkami owsianymi, ale także do serów i wielu innych produktów, również dań mięsnych.
Ilość
Dodaj do listy życzeń

Wiórki kokosowe naturalne 500g Bakamo

Bakamo

Wiórki kokosowe większości osób kojarzą się z dodatkiem do wyrobów cukierniczych. Są jednak znacznie cenniejszym produktem ze względu na prozdrowotne działanie samego kokosa, z którego są wytwarzane. Z kolei z racji dużej zawartości błonnika stanowią składnik diet np. niskowęglowodanowych.

Wiórki kokosowe są otrzymywane z miąższu orzecha kokosowego, który najpierw zostaje poddany procesowi suszenia, a następnie ścierania. Zawarty w nich błonnik jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Wiórki kokosowe, czyli miąższ z kokosa (biała i mięsista masa, która znajduje się bezpośrednio pod twardą skorupą owocu), zawierają poza błonnikiem również potas, magnez, fosfor i kwas foliowy, a przede wszystkim cenne nasycone kwasy tłuszczowe. Są one metabolizowane w zupełnie inny sposób niż te pochodzenia zwierzęcego. Ponieważ ich cząsteczki są znacznie mniejsze, sam proces przebiega zdecydowanie szybciej i nie wymaga obecności enzymów, jakimi są lipaza i żółć. Ich zaletą jest przede wszystkim to, że nie odkładają się jako komórki tłuszczowe, ale są szybko wykorzystywanym źródłem energii dla organizmu.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 659 kcal Tłuszcz: 64,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 57,2 g Węglowodany: 23,70 g w tym cukry: 7,40 g Białko: 6,9 g Sól: 0,5 g

Wiórki kokosowe mogą też stanowić uzupełnienie jadłospisu, w którym są znaczne niedobory błonnika. Są cennym składnikiem diet niskowęglowodanowych, w których znacznemu obniżeniu ulega spożycie produktów roślinnych. Stąd też traktowane są jako uzupełnienie jadłospisu sportowców, którzy dodają je do koktajli białkowych, musli z płatkami owsianymi, ale także do serów i wielu innych produktów, również dań mięsnych.

Ponieważ kwasy tłuszczowe, które są zawarte w kokosie, nie są odkładane przez organizm w formie komórek tłuszczowych, wiórki kokosowe stały się popularnym składnikiem diety. Zarówno sam kokos, jak i jego starty i suszony miąższ to produkty dość kaloryczne. 100 g białej masy składa się z około 63 g tłuszczów, 5,9 g węglowodanów oraz 5,6 g białka. Ta sama ilość wiórek kokosowych dostarcza do organizmu aż 606 kcal (dla porównania świeży kokos zawiera 354 kcal). Osoby, które dbają o wagę lub walczą ze zbędnymi kilogramami, powinny spożywać je w umiarkowanych ilościach, ale nie jest wskazane całkowite wykluczenie ich z jadłospisu. Zawarty w nich błonnik daje bowiem uczucie sytości, przez co pomaga na zachowanie odpowiednich przerw między posiłkami, bez konieczności podjadania. Dodatkowo powoduje, że posiłki spożywane są w mniejszych ilościach.

wiórki kokosowe
2463 Przedmioty

Brak recenzji dla tego produktu.

Używamy plików cookies niezbędnych do funkcjonowania strony. Za Twoją zgodą możemy także użyć plików cookies, które nie są niezbędne, aby poprawić doświadczenie użytkownika i do analizy ruchu na stronie. Klikając „Zaakceptuj”, wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies przez naszą stronę, tak jak opisano w „Polityce ciasteczek