0

/Erytrol Erytrytol naturalny słodzik 500g Bakamo

13,99 zł
Brutto
Co ważne, erytrytol nie jest metabolizowany w organizmie. Jest wydalany w niezmienionej postaci wraz z moczem. Człowiek nie ma enzymów, które umożliwiałyby jego trawienie. Dzięki temu erytrol nie podrażnia błony śluzowej żołądka, a po spożyciu tego zamiennika cukru w rozsądnej ilości nie występują przykre dolegliwości, takie jak wzdęcia czy biegunki. Te, według niektórych źródeł, mogą się pojawić, ale tylko po spożyciu ponad 35 g erytrolu, co jest równoznaczne z siedmioma łyżeczkami.
Ilość
Dodaj do listy życzeń

Erytrytol nazywany jest także erytrolem lub erytrytem. Niektórzy uważają go za najzdrowszy cukier świata. Należy do grupy polioli, czyli alkoholi polihydroksylowych, tj. cukrowych. Do niej należy też inny zamiennik cukru – ksylitol.

Wartość odżywcza: 100 g:

Wartość energetyczna: 0 kcal

Tłuszcz: 0 g

Kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g

Węglowodany: 99,78 g

Cukry: 0 g

Białko: 0 g

Sól: 0 g

Składniki

Erytrol (E968)

Informacje o alergenach

Produkt może zawierać śladowe ilości produktów pakowanych w zakładzie, m.in. różne orzechy, sezam, soja, produkty zawierające gluten.

Erytrytol charakteryzują:

- wygląd identyczny jak klasycznego cukru z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych,

- słodkość na poziomie 60-70% względem sacharozy,

- bardzo mała kaloryczność – 1 g erytrytolu to zaledwie 0,2 kcal, dlatego powszechnie uważa się, że nie zawiera w ogóle kalorii.

Ten produkt jest bardzo często dodawany do różnych wypieków, pieczywa, deserów, słodyczach, napojach gazowanych czy gumach do żucia.

Co ważne, erytrytol nie jest metabolizowany w organizmie. Jest wydalany w niezmienionej postaci wraz z moczem. Człowiek nie ma enzymów, które umożliwiałyby jego trawienie. Dzięki temu erytrol nie podrażnia błony śluzowej żołądka, a po spożyciu tego zamiennika cukru w rozsądnej ilości nie występują przykre dolegliwości, takie jak wzdęcia czy biegunki. Te, według niektórych źródeł, mogą się pojawić, ale tylko po spożyciu ponad 35 g erytrolu, co jest równoznaczne z siedmioma łyżeczkami.

Erytrytol występuje naturalnie w środowisku w takich produktach jak niektóre gatunki grzybów, owoce, np. winogrono czy gruszki, a także sosie sojowym, serach i… winie. To nie jedyne źródła tego słodziku. Badania wykazały, że erytrytol znajduje się także w płynach ustrojowych i tkankach ludzi oraz zwierząt, np. w moczu, płynie mózgowo-rdzeniowym, a nawet krwi.

Jednak w produkcji erytrolu na dużą skalę korzysta się z czystej glukozy lub sacharozy albo glukozy pozyskanej z kukurydzy. Produkty te poddaje się fermentacji, a następnie filtruje z komórek drożdży i innych substancji i oczyszcza za pomocą węgla aktywnego, żywicy jonowymiennej lub metodą ultrafiltracji. Gotowy roztwór schładza się. Na skutek działania niskich temperatur z płynu wytrącają się kryształy erytrolu o czystości ponad 99%. Należy podkreślić, że cała produkcja odbywa się pod ścisłą kontrolą, zatem jest to dość bezpieczny składnik.

12199 Przedmioty

Brak recenzji dla tego produktu.

Używamy plików cookies niezbędnych do funkcjonowania strony. Za Twoją zgodą możemy także użyć plików cookies, które nie są niezbędne, aby poprawić doświadczenie użytkownika i do analizy ruchu na stronie. Klikając „Zaakceptuj”, wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies przez naszą stronę, tak jak opisano w „Polityce ciasteczek