

Erytrytol nazywany jest także erytrolem lub erytrytem. Niektórzy uważają go za najzdrowszy cukier świata. Należy do grupy polioli, czyli alkoholi polihydroksylowych, tj. cukrowych. Do niej należy też inny zamiennik cukru – ksylitol.
Wartość odżywcza: 100 g:
Wartość energetyczna: 0 kcal
Tłuszcz: 0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 99,78 g
Cukry: 0 g
Białko: 0 g
Sól: 0 g
Składniki
Erytrol (E968)
Informacje o alergenach
Produkt może zawierać śladowe ilości produktów pakowanych w zakładzie, m.in. różne orzechy, sezam, soja, produkty zawierające gluten.
Erytrytol charakteryzują:
- wygląd identyczny jak klasycznego cukru z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych,
- słodkość na poziomie 60-70% względem sacharozy,
- bardzo mała kaloryczność – 1 g erytrytolu to zaledwie 0,2 kcal, dlatego powszechnie uważa się, że nie zawiera w ogóle kalorii.
Ten produkt jest bardzo często dodawany do różnych wypieków, pieczywa, deserów, słodyczach, napojach gazowanych czy gumach do żucia.
Co ważne, erytrytol nie jest metabolizowany w organizmie. Jest wydalany w niezmienionej postaci wraz z moczem. Człowiek nie ma enzymów, które umożliwiałyby jego trawienie. Dzięki temu erytrol nie podrażnia błony śluzowej żołądka, a po spożyciu tego zamiennika cukru w rozsądnej ilości nie występują przykre dolegliwości, takie jak wzdęcia czy biegunki. Te, według niektórych źródeł, mogą się pojawić, ale tylko po spożyciu ponad 35 g erytrolu, co jest równoznaczne z siedmioma łyżeczkami.
Erytrytol występuje naturalnie w środowisku w takich produktach jak niektóre gatunki grzybów, owoce, np. winogrono czy gruszki, a także sosie sojowym, serach i… winie. To nie jedyne źródła tego słodziku. Badania wykazały, że erytrytol znajduje się także w płynach ustrojowych i tkankach ludzi oraz zwierząt, np. w moczu, płynie mózgowo-rdzeniowym, a nawet krwi.
Jednak w produkcji erytrolu na dużą skalę korzysta się z czystej glukozy lub sacharozy albo glukozy pozyskanej z kukurydzy. Produkty te poddaje się fermentacji, a następnie filtruje z komórek drożdży i innych substancji i oczyszcza za pomocą węgla aktywnego, żywicy jonowymiennej lub metodą ultrafiltracji. Gotowy roztwór schładza się. Na skutek działania niskich temperatur z płynu wytrącają się kryształy erytrolu o czystości ponad 99%. Należy podkreślić, że cała produkcja odbywa się pod ścisłą kontrolą, zatem jest to dość bezpieczny składnik.
Brak recenzji dla tego produktu.